Гибелта на Сливенските Минерални Бани

Това няма да е дълъг разказ, летопис или нещо подобно. Просто искам да споделя състоянието и съдбата на един ценен български обект и натурален ресурс, истински дар от Бог и природата.

На път за село Злати войвода от Сливен, отивайки на посещение при роднини, решихме да се отбием до сливенските минерални бани, които са на път. Буквално до влизането ни в самия обект, аз нямах представа, че баните не работят. Това само по себе си бе голяма изненада за мен – всеки път когато съм минавал покрай баните на път за София от Айтос, съм виждал знака обозначаващ влизането и излизането от техният район, и винаги съм мислел, че те все още функционират. Но още по шокиращо бе самото състояние на сградите, съоръженията и комплексът като цяло.

Всичко е залостено, до голяма степен разбито и разядено от човеците и от елементите, и невероятно жалко, на фона на това което е било “едно време”. Научих от роднини и други хора, които срещхнахме там, че преди години сливенските минерални бани са били едно невероятно място – не само с много ценна лечебна вода, но и с много други екстри, като почивни станции, футболни игрища, санаториуми и детски лагери. Комплексът е бил красив и озеленен, с градинки и площадки, предлагащ богатство от лечебни процедури и занимания за всички.

Един господин, който срещнахме докато се разхождахме наоколо, ни уведоми, че в момента комплексът е собственост на “някакъв богат циганин” на име Сали/Салим(?), който го е купил преди няколко години, но след време се е отказал да го стопанисва. Не мога да потвърдя казаното, но ако наистина е така, от къде на къде такъв ценен, държавен (или поне трябва да е) обект, е за продан, и може да се предоставя на частни лица срещу пари? Да, знам, защото “това е България”, но все пак, въпроса трябва да бъде зададен.

Съжалявам, че нямам снимки за сравнение, може би някой някъде има, за да се види ярко контраста между миналото и настоящето. Наистина е потресаващо. Ще оставя думите дотук, снимките говорят много по ясно от тях!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , .

11 Comments

 1. Красимира Арсова August 10, 2016 at 7:08 pm #

  Хубави снимки. И тъжно за съсипаното място – личи, че е било направено с идея и че е било хубаво място.

  • manol August 11, 2016 at 10:24 am #

   Благодаря за коментара, Красимира! Наистина, мястото е било направено с желание. Тъжно, наистина, че сега е само една жалка сянка от това, което е било.

 2. Ангел Комаров August 11, 2016 at 2:11 pm #

  Мисля че тази вода ми крепи здравето – всяка година идвам поне веднъж от другият край на света за да я пия поне за 10 – 15 дни. Преди 6 години бях диагностициран с много сериозни стомашно-чревни проблеми и не вярвах че може да ми помогне когато ми казаха за ней.
  Мнго хубави снимки – отразяват точно усещането което изпитва човек посещавайки това място. Миналата година група строители изпратени от Сливенската община обнови сградата с чешмите но това съвсем не е достатъчно. Тази вода няма цена.

  • manol August 17, 2016 at 7:08 pm #

   Благодаря Ви за коментара, Ангел! Наистина, чувам невероятни отзиви за водата. Като се има предвид изключителните и лечебни свойнства, е още по жалко, че комплексът е в такова състояние и повече хора не могат да се възползват.

 3. Недялка Димитрова August 12, 2016 at 1:39 pm #

  Шокирана съм от това,което научих и видях.Тези така известни бани,посещавани от толкова много хора да не работят? :((((((((

  • manol August 17, 2016 at 7:09 pm #

   Аз също! Наистина, бе ми трудно да повярвам на очите си. Когато места като сливенските бани се намират в такова окаяно състояние, това означава, че май наистина съвсем сме я загазили…

 4. Таня August 13, 2016 at 6:43 pm #

  Стана ми тъжно. Това място е свързано със спомени от моето детство. С баба ми редовно ходехме там. В самота баня имаше детски басейн, голям басейн. Съблекалните бяха на два етажа и винаги се налагаше да чакаме, за да се освободят. В отделната кабина имаше кушетка , на която задължително лягах след като се изкъпех. Водата беше минерална. Наливахме си вода за в къщи.
  Отпред имаше люлки. Градинки. Зад самага баня имаше почивни станции. Никога не съм влизала в тях. Но самия факт, че винаги чакахме всяка ред , означава, че са били пълни с почиващи. Всяка седмица с баба ми ходехме на тези бани.
  А автобуса от Сливен беше на половин час.
  От другата страна на пътя имаше дискотека.
  Това е една много красива местност около Сливен.

  • manol August 17, 2016 at 7:12 pm #

   Благодаря Ви за отзивите и за информацията! Интересно ми бе да науча малко повече за това как е изглеждало мястото (особено отвътре!) И природата наоколо наистина е уникална, както казахте. Невероятно красива. Просто, баните са на чудно разположение – перфектно за един такъв комплекс. Но, кой знае дали някога той отново ще възкръсне.

 5. Мария April 8, 2017 at 4:56 am #

  Майка ми работеше повече от 15 години на почивните станции на сливенските минерални бани.Като дете често събота и неделя ходех при нея на работа,тъй като работното и време беше такова,че почиваше и работеше не според традиционните графици на останалите хора. Мястото беше уникално,пълно с живот,хора от цялата страна идваха на задължителни почивки.Имаше всичко и природа,и красив мост над реката, и огромен парк за разходка,и магазини,и изобщо нищо общо с призрака от снимките.Това е което ще е един ден и България-призрак.

 6. Пламена Радева April 9, 2017 at 4:25 pm #

  Явно е въпрос на избор на инвеститорите защото Старозагорските минерални бани си работят с пълна пара. Жалко за Сливенските.

 7. Marina April 9, 2017 at 6:26 pm #

  Изключително тъжно! Аз дори не знаех, че са затворени! Имам мили детски спомени, от когато от училище организираха едноседмичен детски лагер на баните. Беше толкова красиво, аз бях в художествена паралелка в основното училище и през деня докато бяхме на лагера ни водеха до различни красиви местности, за да рисуваме, също така си спомням, че ходихме на детския басейн. Водата в басейна беше минерална и имаше особен цвят, казаха ни, че има лечебни свойства. Спомням си, че имаше много хора, градинки, заведения… снимките много ме натъжиха. Последния път, когато си ходих в Сливен, видях, че са построили мол, чудя се защо никой не инвестира в това красиво природно богатство, което са баните, вместо да строят молове.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*