March 21, 2017

Баба Веса

Тя е на 85, бивша телефонистка, пенсионирана от 35 години. Срещнахме я на събора по случай Петровден в къщата на Бялото Братство в Айтос. Беше отишла до братската къща на крак (разстояние от поне четири километра, което, тя каза, че е преминала за час и половина), и тръгваше да си отива, когато предложихме да я закараме обратно с колата.

На път за града, докато разговаряхме, започнах да осъзнавам, че нашата събеседничка е доста интересна и впечатляваща личност, с непримирим дух и енергия присъща на много по-млад човек.

От 35 години, баба Веса се храни само с плодове. Смесва най-различни сезонни плодове и прави каша от тях. Като допълнение към диетата, всеки ден, баба Веса ходи на айтоския парк, събира разнообразни билки, накисва ги във вода и ги оставя да седят през нощта. На другия ден се получава билков чай, който тя пие три пъти дневно, заедно с плодовата смес, и това е храната и за целия ден.

Баба Веса следва ученията на британския доктор Норман Уокър - проповедник на суровоядството и захранването с плодови сокове. Според баба Веса, Уокър твърди, че при нагряване над 50 градуса по целзий, всички живи сили в храната се разрушават. Той също казва, че тялото е временно, но душата, и разума са вечни. Когато говорих с нея, баба Веса ми каза: “Всичко, което вие ядете е мъртво, няма енергия. Лойта от свинята, мазнината от агнето, олиото в манджата, запушват порите и задушават клетките. Кръвообращението се нарушава, организма не може да диша и да се пречиства и заболява”. Според нея, консумирането на главно сурови храни предразполага към оптимално здраве.  

Приготвянето на плодовата каша, от която се състои диетата на баба Веса

Баба Веса ходи всеки ден в айтоския парк. Взема си дюшек, ляга на една от пейките и прави дихателни упражнения. Тя също практикува метод на Тао лечителя Хонгчи Джао, който чрез разтягане и пляскане по ставите заздравява тялото, повишава тонуса и спомага лечението на най-различни болести.

Баба Веса твърди, че докторите не разбират нищо и само тровят хората с лекарства. “Ако знаеха как да лекуват”, каза ми тя, “защо измират и те както всички други? Къде са сега всичките доктори? И те са ей там, горе, в гробищата”. Баба Веса не взема никакви лекарства, и твърди, че е в отлично здраве. По мое наблюдение, и имайки предвид възрастта и, действително изглежда да е така. Синът и е бил доктор и се е отказал, след като е осъзнал, че модерните лекове не работят, а точно обратното, натравят допълнително организма. Баба Веса прави слънчеви бани на цялото тяло, и казва, че организма трябва да се препотява за да може да се пречистват порите и да излизат отровите и наслоените замърсения. Тя казва, че човек диша не само с носа и устата, а може, и трябва да диша със цялото тяло, със всички пори.

Баба Веса в стаята, където съхранява и суши билки

Баба Веса получава 150 лева собствена пенсия, и още около 100 лева за починалия и съпруг. Допълнително, тя взема около 50 лева аренда от земя, която притежава, по нейни думи, близо до Нефтохим Бургас. Като цяло, някак си се справя с тези пари, и с каквото допълнително синът и получава, понеже те живеят заедно. Преживява скромно, защото няма избор, но също и защото диетата и е много семпла. Казва, че допълнителните 50 лева от местата и помагат да си купи дърва за зимата. Според нея, преди местата до Нефтохим са били много хубави, но след като дошла демокрацията, каза, че “циганята” всичко заграбили и разрушили.

На изпращане

Моята среща с баба Веса ми даде възможност да се запозная с една наистина интересна личност от Айтос. Беше ми любопитно да науча детайлите от битието на един уникален и жизнен човек, който определено ще остане в спомените ми!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

All Rights Reserved © Manol Manolov 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram